17 Mayıs 2008 Cumartesi

FATİH'İN HALKINI İMTİHANI

Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul'u fethetme planları yapıyordu. Daha henüz 21 yaşında bulunan hükümdar, İstanbul'un fethine girişmeden önce halkını imtihan etmek istemişti. Sabahın erken saatlerinde tebdili kıyafet ederek Osmanlı'nın başşehri Edirne'de çarşıya çıktı. Çarşının bir tarafından girip alışveriş yapmaya başladı. Birinci dükkana varıp bir şey aldı. İkinci bir şey istediğinde dükkan sahibi vermedi. Tabii Fatih'i tanımıyordu. Fatih Hazretleri mal olduğu halde neden vermediğini sordu.

Adam: - Ben sana bir şey satmakla sabah siftahımı yapmış oldum, ikinci alacağını da karşıdaki dükkandan al. Çünkü o henüz siftah etmemiştir, dedi. Fatih memnun olmuştu. Öbürüne vardı bir miktar mal aldı... İkincisini istediğinde o da vermeyip komşu dükkana gönderdi. Böylece Fatih koca çarşıyı baştan sona kadar dolaştı... Hepsinde aynı mukabele ile karşılaşmıştı. Aldıkları erzağı, medresede ilim tahsil eden talebelere gönderdi, kendisi de saraya gelip Allah'a şükür secdesine kapandı ve şöyle dedi:

- Ya Rabbi sana hamdolsun... Bana böyle birbirini düşünen millet ihsan ettin. Ben bu milletimle değil Bizans'ı, dünyayı bile fethederim, dedi ve İstanbul'un fetih planlarını hazırlamaya başladı.

51 gün süren kuşatmadan sonra Bizans, Akşemsettin Hazretlerinin de bizzat iştirakiyle fetholunmuştu. İstanbul fetholunduktan sonra, Osmanlı İmparatorluğu'nun merkezi Edirne'den İstanbul'a taşındı.

7 yorum:

ozgurruya dedi ki...

Yazıdaki anlatılanlar zamanında "gerçek"ti. Fakat şu anki zamanda bu tarz şeyleri okuyup dinleyince bir masalmış gibi geliyor maalesef :(

Oğuz Oda dedi ki...

Evet haklısın. Eski birlik ve berabeliğin pek olmadığı görülüyor. Ne yazıkki devir değişti ve insanlar paraya tamah eder oldu :(

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Günümüzde böyle bir şey duymak ya da görmek mümkün değil...

Adsız dedi ki...

Milletimiz maalesef bir çok konuda duyarlılığını yitirmiş, çıkar peşinde koşuyor

Adsız dedi ki...

Haklısınız... o günlere geri dönmek ve en azından o duyarlılığı yaşamak için o günleri bilmeliyiz.. ve o geçmişteki yaşanan bu güzel olayı bizlerle başlaştığı için arkadaşıma çok teşekkür ediyorum...

Oğuz Oda dedi ki...

Rica ederim cemali, ne demek... Bu aralar neredeyse hiç vakit bulamıyorum yazmak için. İnşallah yakında tekrar yazmaya başlayacağım.

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Geri dön artık hocam seni bekliyoruz :)

http://www.esogubbtk.com/midetay.asp?id=660

Bak ünlü bile oldun :)