Dün akşam, Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü tarafından hazırlanan 11. Tiyatro Haftası etkinlikleri kapsamında Musahipzade Celal’in “İstanbul Efendisi” isimli oyununu izledim. Daha önce İzmir Devlet Tiyatrosu’nda da gösterimde olan oyun bu kez üniversite öğrencileri tarafından sergilendi. Üstelik 27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesile- siyle de ücretsizdi. Yağmurlu havaya rağmen bir hayli ilgi vardı.
Biraz oyundan bahsetmek istiyorum sizlere.. Oyun, aslında bir Perdeli Ortaoyunu. Oyunda; zamanın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na eş bir görevi sürdüren Savleti Efendi’nin kimliğinde dönemin cinli - büyülü toplumsal yapısı içinde gelişen romantik bir aşk öyküsünün dolambaçlı serüveni anlatılıyor. Savleti Efendi’nin yanısıra Afet Hanım ve Feraset de oyunun ana karakterlerinden.
Oyun, eleştirel bir nitelik de taşıyor. Savleti Efendi’nin elindeki onca güce rağmen cine, büyülere inanması ve onlardan medet umması şiddetle hicvediliyor. Yani hala eskimeyen, güncel mesajlar taşıyor. Senaryodaki ufak değişikliklerle günümüz toplum ve zihniyet yapısına da göndermeler yapılmış. Özellikle Avrupa Birliği, Bakan ve politikacılar, kadın programları ve reklamlarla ilgili olanlar oldukça keyifliydi…
İstanbul Efendisi, içinde komedi öğelerini sıkça barındıran bir oyun. Zaten dolantı komedisi türünün en iyi örneklerinden biri sayılıyor. Oyunun müzikal yönü de performansa önemli katkıda bulunarak seyircinin keyifli dakikalar geçirmesini sağlıyor. Özellikle oyunun başlangıcında ve bitiminde sergilenen toplu dans gösterisi ilgi çekiciydi.
Uzun lafın kısası; gittik, gördük ve beğendik. Tiyatroya ilgi duyanlara, bolca gülmek ve hoşca vakit geçirmek isteyenlere tavsiye edilir.
1 yorum:
ben de oyunu ilk gün izleyenlerdenim. oyunu ve oyuncuları çok beğendim. ama afeti oynayan oyuncu birebir rolüne uymuştu.hocaların eline sağlık. 27.03.2008
Yorum Gönder