27 Mart 2008 Perşembe

Dünya Tiyatro Günü

Dünya Tiyatro Günü 1961’de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından yaratıldı. Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu , yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.

Tiyatronun diğer edebi eserlerden en önemli farkı; diğer edebi eserler okumak ve dinlemek için yazılmışken, tiyatro oyununun sahnede seyirci önünde oynanmasıdır. Değer ölçülerini, izleyenin kanaat ve anlayışlarından alır. Göze görünür bir karaktere sahip olması, canlı olarak meydana geliş niteliğiyle toplum psikolojisine hitap eder.

Bizim kültürümüzde tiyatroyu; ortaoyunu, gölge oyunu, köy seyirlik oyunları, meddahlık, danslı ve taklitli oyunlar şeklinde görürüz. Gölge oyununda, arkadan ışıklandırılan beyaz bir perde vardır. Karagöz veya başka tipteki kuklalar bu perdenin üzerinde oynatılıp konuşturulur. Güzel hikayeler anlatılarak halkı eğlendiren kişilere meddah denir. Köylerimizde hala, oyun çıkarma adıyla seyirlik oyunlar düzenlenmektedir.

Ne acıdır ki, tiyatro şimdilerde sadece özel günlerde hatırlanıyor. Böyle yaparak tiyatroyu bir sene daha yaşatmış oluyoruz sanki... Halbuki, yaşamın aynasıdır tiyatro.. Hayatın içinde var olan umudun, acının, sevincin ve bazen de insan hayatı içindeki komik ve gülünç şeylerin oyunlaştırılarak ustaca harmanlanmasıdır tiyatro.. Bu yüzden unutulmamalı, unutturulmamalı...

Son söz ise Haldun Taner'den; “Tiyatro olmasaydı insanoğlu çok eksik, çok güdük kalırdı.”

Hiç yorum yok: